Pandekagedag.

Pandekagedag er første tirsdag efter fastelavnssøndag, eller 40 dage før påske. 

Pandekagedag er en gammel kristen tradition, fra den tid, hvor man skulle faste 40 dage før påsken. Derfor skulle der ryddes op i mel, sukker, mælk og æg, som ikke måtte spises i de nævnte 40 dage. Dagen kaldes også Hvide tirsdag, pga oprydningen af de hvide madvarer.

Der findes mange traditioner rundt omkring i verden, bla.

Pandekageløb i Olney i England

Her løber udklædte kvinder 375 meter igennem byen med en pandekage på en pande, som skal vendes 3 gange undervejs.

Rusland

I Rusland spiser de små pandekager med kaviar !!! Og ikke kun 1 dag, men en hel uge, op til påske.

Også i  Rio de Janeiro

Her kaldes dagen for Fede tirsdag, og dagen er afslutningen på karnevalet.

Opskrifter

Der findes utallige opskrifter på pandekager, skal det være nemt, kan der købes færdigbladet dej i supermarkederne.

Meeen , det hjemmerørte dej er nu bedst. Du ved, hvad den er lavet af, der er ikke tilsat underlige tilsætningsstoffer.

Vores bedste opskrift:

Franske Pandekager

Ingredienser

  • 55g smør
  • 250ml mælk
  • 250ml vand
  • 300g hvedemel
  • 4 æg
  • 1 vaniliestang
  • ¼ tsk salt

Fremgangsmåde

Smelt smørret i en gryde.

Hæld mælk, vand, mel, æg,vanilie, salt og smør i en blender. Blend dejen indtil den er ensartet, cirka 1 minut.

Lad dejen hvile i køleskabet i 2 timer

Varm en  pande op ved middel-høj varme. Smelt smør på panden.  Hæld en lille mængde dej på panden og fordel dejen på panden.

Når overfladen er tør, vendes pandekagen med en paletkniv. Lad pandekagen bage færdigt, cirka 10-15 sekunder.

Fortsæt med den resterende dej. Spis med sirup, nougat/honning, honning, nødder & akaciahonnong,