Lakrids

Lakridsplantens latinske navn er Glycyrrhiza glabra, og betyder sød rod.

Den indhold er naturligt sødemiddel,  er omtrent 50 gange så stærkt som sukker.

Lakridsrodspulver indeholder ikke sukker og er derved velegnet hvis man er på "kur".

Når der skal fremstilles lakrids, er der lakridsroden der amvendes.  Lakridsroden lægges i blød i store tanke i x tid. Derefter inddampes den brune saft, derefter spraytørres den stærkt koncentrerede lakridssaft. 

Lakridsplanten vokser fra Spanien i et bælte over Italien. Tyrkiet, Rusland og helt til Kina. Man kalder området for lakridsbæltet.

Lakridsplanten er nærmest en ukrudsplante og vokser vildt mange steder. Den bedste lakrids kommer fra  Syd Italien, hvor den har været dyrket i flere hundrede år. F.eks har Amarelli fabrikken eksisteret siden 1731, her produceres ren lakrids (Engelsk lakrids) som ikke er tilsat sukker. Der er stor kvalitetsforskel på lakridspulver. De kvalitetsbevidste producenter bruger ikke "sideskudene" på lakridsroden. Mange af de ikke så kvalitetbevidste producenter tilsætter ydermere glukose til deres lakridspulver, så mage bliver snydt, ved at købe for billigt.

I middelalderen brugte man lakridsrodsaft som medicin, pga. dens mange gode egenskaber. Man har fundet lakridsrødder i gravene fra ca 1350 år f.Kr.

Der findes mange sjove udtryk fra gamle dage. Bla. Solgt til stanglakrids, hvilket betyder at være fortabt eller er blevet snydt. Eller at komme op på lakridserne, som betyder at komme igang. 

Lakrids blev også kaldt det sorte guld.

Lakrids er mest populært her i Norden. Finland er verdens største producent. her i Danmark kommer vi salpiakpulver i meget af vores færdig lakrids. Vi er også mange, der tager slatlakrids med på ferie i Syden.

Du kan lave dit eget lakrids. Du kan lave Engelsk lakrids, Finsk lakrids, blød lakrids, stærk lakrids. Du kan koge dine egen lakrids karameller.

Lakridspulver er i dag brugt både i det søde og det salte køkken.

Du finder forskellige lakridsprodukter her.