Jule karamel

Ingredienser:

5 dl. piskefløde

200 g sukker (gerne rørsukker)

300 g glukose

1 vaniliestang

4 spsk. kakao

3 ml. appelsin olie

Rør de tørre dele sammen i en stor gryde, flæk vaniliestangen, kom vaniliekornene og den tomme skal i, kom fløde i og rør det godt sammen.

Sæt gryden over blusset, kog op til massen koger. Skru nu ned for blusset til til absolut laveste det kan. Sæt et sukkertermometer i massen.

Karamelmassen skal nu stå og boble i ca 1,5 time. Hold øje med gryden og temperaturen, rør i det en gang imellem.

Når massen når ca 120 - 125 grader er de færdige. (120 grader = blød karamel - 125 grader = en hård karamel).

Lad massen køle ned i gryden til omkring 90 grader, så tilsætter du de 3 ml. appelsinolie og rører rundt.

Du har i forvejen gjort et ildfast fad, ca 25 x 30 cm, klar med bagepapir. Tag den tomme vaniliestang op. Hæld nu den færdige karamelmasse i.

Lad det stå 1-2 timer (eller natten over), skær så massen i mundrette stykker.

Pak dem ind i karamelpapir.

Sorter faldende

1 vare(r)

Sorter faldende

1 vare(r)