Jule karamel
Ingredienser:
5 dl. piskefløde
200 g sukker (gerne rørsukker)
Rør de tørre dele sammen i en stor gryde, flæk vaniliestangen, kom vaniliekornene og den tomme skal i, kom fløde i og rør det godt sammen.
Sæt gryden over blusset, kog op til massen koger. Skru nu ned for blusset til til absolut laveste det kan. Sæt et sukkertermometer i massen.
Karamelmassen skal nu stå og boble i ca 1,5 time. Hold øje med gryden og temperaturen, rør i det en gang imellem.
Når massen når ca 120 - 125 grader er de færdige. (120 grader = blød karamel - 125 grader = en hård karamel).
Lad massen køle ned i gryden til omkring 90 grader, så tilsætter du de 3 ml. appelsinolie og rører rundt.
Du har i forvejen gjort et ildfast fad, ca 25 x 30 cm, klar med bagepapir. Tag den tomme vaniliestang op. Hæld nu den færdige karamelmasse i.
Lad det stå 1-2 timer (eller natten over), skær så massen i mundrette stykker.